مهاجرت به ترکیه

مهاجرت به ترکیه
سالهاست که مهاجرت به ترکیه به عنوان یکی از مقاصد اصلی مهاجرتی ایرانیان مطرح میشود. سیاستهای مهاجرپذیری ترکیه و شرایط اخذ تابعیت این کشور هم تسهیل شدهاند و هرکسی با توجه به شرایط خود، میتواند یکی از مسیرهای مهاجرت به ترکیه را انتخاب کند. آسانتر شدن ورود به اروپا، هزینههای معیشتی اقتصادی، امکانات اجتماعی و تحصیلی مناسب و کیفیت بالای زندگی باعث شده که مهاجرت به ترکیه همیشه جزو اولین گزینههای مهاجرت شهروندان ایرانی باشد.
سالهاست که مهاجرت به ترکیه به عنوان یکی از مقاصد اصلی مهاجرتی ایرانیان مطرح میشود. سیاستهای مهاجرپذیری ترکیه و شرایط اخذ تابعیت این کشور هم تسهیل شدهاند و هرکسی با توجه به شرایط خود، میتواند یکی از مسیرهای مهاجرت به ترکیه را انتخاب کند. آسانتر شدن ورود به اروپا، هزینههای معیشتی اقتصادی، امکانات اجتماعی و تحصیلی مناسب و کیفیت بالای زندگی باعث شده که مهاجرت به ترکیه همیشه جزو اولین گزینههای مهاجرت شهروندان ایرانی باشد.

مسیرهای مهاجرت به این کشور کدامند و شرایط مهاجرت به ترکیه چیست؟ برای مهاجرت به ترکیه چقدر باید هزینه کنیم؟ در ادامه، صفر تا صد مهاجرت به ترکیه و شرایط آن را در سال 2024 بررسی میکنیم.
روشهای مهاجرت به ترکیه
روشهای مختلفی برای مهاجرت به ترکیه وجود دارد که شما میتوانید متناسب با شرایط خود، یکی از این روشها را انتخاب کنید. در ادامه با 6 روش مهاجرت به ترکیه آشنا میشویم.
مهاجرت تحصیلی
مهاجرت تحصیلی به ترکیه یکی از کمریسکترین روشهای مهاجرت به این کشور محسوب میشود و احتمال ریجکت شدن ویزای آن بسیار پایین است. شما میتوانید پس از چهار سال تحصیل در یکی از دانشگاههای ترکیه و یک سال کار در این کشور، برای دریافت اقامت دائم ترکیه اقدام کنید.
امکان دریافت بورسیه و تحصیل ارزان در ترکیه برای دانشجویان بینالمللی وجود دارد. مدرک دانشگاههای ترکیه از جمله دانشگاه استانبول، دانشگاه آنکارا، دانشگاه حاجت تپه، دانشگاه فنی خاورمیانه، دانشگاه فنی استانبول و دانشگاه کوچ مورد تأیید اغلب کشورهای اروپایی است. بهترین رشتهها برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه عبارتند از:
- پزشکی
- پرستاری
- دندانپزشکی
- فیزیوتراپی
- مهندسی برق
- مهندسی نفت
مهاجرت کاری
برای مهاجرت کاری به ترکیه، به جاب آفر یا دعوتنامه از سوی یک کارفرمای ترک نیاز دارید. در صورتی که موفق به دریافت جاب آفر شوید، باید مدارک لازم را به دفتر کنسولی ترکیه در شهر یا کشور محل اقامت خود تحویل دهید. این مدارک شامل گذرنامه، فرم تکمیلشدۀ درخواست ویزا و دعوتنامۀ کارفرما میشود.
کارفرما نیز باید مدارکی از جمله فرم استخدام پرسنل و نامۀ درخواست اجازۀ کار را به وزارت کار و تأمین اجتماعی ترکیه ارائه دهد. در صورتی که مجوز کار تأیید شود، متقاضی ویزا باید هزینۀ ویزا، اقامت در ترکیه و حق مجوز کار را از طریق دفتر کنسولی بپردازد.
کارت اجازۀ کار که توسط دفاتر کنسولی ترکیه صادر میشود، فقط برای ورود به خاک ترکیه است و حداکثر 90 روز اعتبار دارد. متقاضی باید بلافاصله بعد از اینکه وارد خاک ترکیه شد، قبل از شروع به کار و طی یک ماه به یکی از شعبههای ادارۀ پلیس محلی مراجعه و اجازۀ اقامت در ترکیه را دریافت کند.
مهاجرت به ترکیه از راه سرمایهگذاری
سرمایهگذاری در ترکیه یکی از پرطرفدارترین روشهای مهاجرت به ترکیه نزد ایرانیان است. سرمایهگذاران بینالمللی دارای حقوق و تعهدات یکسان با سرمایهگذاران بومی هستند و میتوانند این سرمایهگذاری را به پنج روش انجام دهند:
روش سرمایهگذاری در ترکیه | حداقل مبلغ سرمایهگذاری |
سپردهگذاری نقدی در بانک | 500 هزار دلار |
خرید سهام | 500 هزار دلار |
خرید اوراق قرضه دولتی | 500 هزار دلار |
سرمایهگذاری در شرکتهای املاک و مستغلات | 500 هزار دلار |
کارآفرینی و ثبت شرکت تجاری | 100 هزار لیر ترکیه |
مهاجرت به ترکیه از طریق خرید ملک
اقامت ترکیه با خرید ملک را میتوان یکی از زیرمجموعههای سرمایهگذاری در ترکیه دانست؛ ولی به نسبت سایر روشها سریعتر و سادهتر است و نیاز به هزینۀ کمتری دارد. در این روش، باید ملکی به ارزش حداقل 400 هزار دلار خریداری کنید و آن را حداقل تا سه سال نگه دارید. یعنی حق فروش یا انتقال مالکیت آن را نخواهید داشت.
مهاجرت به ترکیه از طریق ازدواج
دریافت تابعیت ترکیه از طریق ازدواج با یک شهروند ترکیه یکی دیگر از روشهای مهاجرت به این کشور است. برای اخذ تابعیت ترکیه از این روش، باید حداقل سه سال از ازدواج شما بگذرد و ازدواج همچنان ادامهدار باشد. همچنین زوجین باید بالای 18 سال باشند، در یک خانه زندگی کنند و شخص خارجی تهدیدی برای امنیت و نظم کشور نباشد.
البته این روش ریسکهای مخصوص به خود را هم دارد. حتی اگر تمام شرایط را رعایت کنید، باز هم ممکن است وزارت امور داخلی ترکیه با اعطای تابعیت ترکیه به شما موافقت نکند و اختیارات گستردهای در این باره دارد. کمیسیون مربوطه هم تحقیقات مفصلی دربارۀ واقعی یا غیرواقعی بودن این ازدواج انجام میدهد.
مدارک تمکن مالی، مسکن برای زندگی مشترک و عدم سوءپیشینه از جمله مدارکی هستند که زوجین باید به دولت ارائه دهند. در صورتی که ثابت شود این ازدواج صرفاً برای دریافت اقامت انجام شده، جرم محسوب میشود و ممکن است منجر به جریمههای سنگین مالی یا حتی زندانی شدن شود.
مهاجرت به ترکیه از راه پناهندگی
سختترین و پرریسکترین روش مهاجرت به ترکیه، مهاجرت از راه پناهندگی است. وضعیت کمپهای پناهندگی و زندگی پناهجویان در ترکیه مساعد نیست و اغلب پس از مدتی حمایت موقت، به کشورهای دیگر هدایت میشوند.
پناهنده شدن در ترکیه ریسک گرفتاری در دام قاچاقچیان انسان را هم به دنبال دارد که ممکن است حتی منجر به از دست دادن جان شخص شود. به دلیل خطراتی که این روش دارد، اغلب مؤسسات مهاجرتی هیچ خدماتی در این زمینه ارائه نمیدهند.

آیا مهاجرت به ترکیه از طریق تولد فرزند ممکن است؟
ترکیه از جمله کشورهای تابع قانون خون است؛ به این معنا که تولد فرزند در خاک ترکیه منجر به دریافت اقامت و تابعیت این کشور نمیشود. تنها در صورتی این کار امکانپذیر است که یکی از والدین، اقامت یا شهروندی ترکیه را قبل از تولد فرزند دریافت کرده باشد. در صورتی که شما با یک شهروند ترکیه ازدواج کرده باشید، میتوانید پس از تولد فرزند برای او اقامت ترکیه را دریافت کنید.
مدارک و شرایط مهاجرت به ترکیه
اگر قصد مهاجرت به ترکیه را دارید، فارغ از روش انتخابی باید مدارکی را جمعآوری کنید و به دفتر کنسولی ارائه دهید. این مدارک عبارتند از:
- پاسپورت با حداقل 1.5 سال اعتبار
- دو قطعه عکس
- مدارک هویتی (کارت ملی و شناسنامه)
- بیمۀ درمانی
- دو قطعه عکس جدید 4*3
- فرم تکمیلشدۀ درخواست ویزا
- پرداخت هزینۀ ویزا
- ارائۀ مدرک تمکن مالی برای پوشش هزینههای زندگی در ترکیه
بهترین روش مهاجرت به ترکیه کدام است؟
پاسخ این سؤال به شرایط شما و هدفی که از مهاجرت دارید، بستگی دارد. کسانی که به دنبال راحتترین راه مهاجرت به ترکیه هستند و از توانایی مالی خوبی برخوردارند، بهتر است به سراغ یکی از روشهای سرمایهگذاری به ویژه خرید ملک بروند.
این افراد میتوانند برای خود، همسر و فرزندان زیر 18 سال نیز تابعیت ترکیه را دریافت کنند. برای خرید ملک در ترکیه نیازی نیست کل مبلغ 400 هزار دلار را به یکباره بپردازید و میتوانید این مبلغ را در بازههای زمانی مختلف پرداخت کنید.
هزینههای مهاجرت به ترکیه
هزینه مهاجرت به ترکیه شامل هزینههای قبل و بعد از مهاجرت میشود. عمدۀ هزینههای قبل از مهاجرت عبارتند از:
- آزادسازی مدرک (برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی)
- ترجمۀ مدارک شناسایی، تحصیلی، اسناد رسمی و شرکتی و گواهیهای شغلی
- خدمات وکیل مهاجرت (در صورت تمایل)
- بیمۀ درمانی معتبر
- بلیت هواپیما
- اخذ ویزا و مجوز اقامت
زمانی که وارد خاک ترکیه میشود، هزینههای پس از مهاجرت تازه خود را نشان میدهند! مهمترین این هزینهها به شرح زیر هستند:
نوع خدمات (ماهانه) | مبلغ به دلار |
اجارۀ منزل | 175 تا 477 دلار |
خرید خودرو | 30 هزار دلار به بالا |
حمل و نقل | 57.5 دلار |
خرید پوشاک | 27.5 تا 65.5 دلار به بالا |
خرید مایحتاج اولیه | 145 دلار (برای یک نفر) |
تفریح و سرگرمی | 3 تا 53 دلار به بالا |
فراموش نکنید که این هزینهها میتوانند با توجه به سبک زندگی و شهر محل زندگی شما متفاوت باشند. مثلاً نرخ اجارۀ خانه در استانبول که از بهترین و گرانترین شهرهای ترکیه محسوب میشود، 20 درصد گرانتر از سایر شهرهای این کشور است.
مدت اقامت در ترکیه
مدت اقامت در ترکیه برای ایرانیان به نوع ویزای آنها بستگی دارد. شهروندان ایرانی میتوانند تا 3 ماه (90 روز) بدون نیاز به اجازۀ اقامت در ترکیه حضور داشته باشند. اقامت کوتاهمدت ترکیه برای یک سال اعتبار دارد و برای کسانی صادر میشود که قصد یادگیری زبان ترکی، اسکان موقت و انجام امور فرهنگی یا پزشکی را دارند.
اقامت میانمدت ترکیه بیشتر از یک سال اعتبار دارد و برای کسانی صادر میشود که قصد تحصیل، کار یا ازدواج در ترکیه را دارند. در صورتی که موفق به دریافت اقامت دائم یا تابعیت ترکیه شوید، محدودیتی برای اقامت در این کشور یا رفت و آمد نخواهید داشت.
مزایای مهاجرت به ترکیه
مهاجرت به ترکیه به معنای زندگی در یک کشور توریستی و خوشآبوهوا است که در نزدیکی ایران قرار دارد و رفت و آمد را برایتان آسان میکند. مهمترین مزایای مهاجرت به ترکیه عبارتند از:
- هزینههای زندگی در ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی بسیار کمتر و اقتصادی است.
- اگر قصد مهاجرت دوم را داشته باشید، زندگی در ترکیه موقعیتهای بهتری در اختیار شما قرار میدهد.
- ترکیه تابعیت دوگانه را به رسمیت میشناسد. میتوانید علاوه بر اخذ تابعیت ترکیه، تابعیت قبلی خود را نیز حفظ کنید.
- پس از چند سال زندگی در ترکیه، میتوانید شهروندی و پاسپورت این کشور را دریافت کنید.
- امکان استفاده از امکانات آموزشی، درمانی و بهداشتی پیشرفتۀ ترکیه برایتان فراهم است.
- فرهنگ کشور ترکیه به ایران بسیار نزدیک است و میتوانید به سرعت با شرایط جدید زندگی هماهنگ شوید.
- هزینههای زندگی دانشجویی در ترکیه بسیار مناسب است و امکان کار حین تحصیل برای دانشجویان بینالمللی وجود دارد.
- امکان افتتاح حساب بینالمللی و دریافت ویزاکارت یا مسترکارت با ارائۀ مدارک دانشجویی یا کاری وجود دارد.
معایب مهاجرت به ترکیه
مهمترین چالشی که شهروندان ایرانی برای مهاجرت به ترکیه دارند، بحث یادگیری زبان ترکی است. شهروندان ترکیه ترجیح میدهد با زبان ترکی ارتباط برقرار کنند و ممکن است چندان با زبان انگلیسی آشنا نباشند. دانستن زبان ترکی برای پیدا کردن موقعیتهای شغلی در ترکیه هم بسیار مهم است و در پذیرش شما تأثیر بسزایی دارد.
سایر معایب مهاجرت به ترکیه که باید در نظر بگیرید، عبارتند از:
- نرخ بالای مالیات
- شلوغی و ترافیک در شهرهای بزرگ
- هزینۀ بالای بنزین
- نبود امنیت در بعضی از نقاط شهر

بهترین شهرهای ترکیه برای زندگی
طبیعی است که شهرهای بزرگ و اصلی ترکیه برای مهاجرت بهتر باشند. این شهرها از امکانات تحصیلی، کاری و رفاهی بهتری برخوردارند، مدرنتر هستند و مردم بومی آنها راحتتر با مهاجران کنار میآیند. اگر قصد دارید به ترکیه مهاجرت کنید، بهتر است این شهرها را به ترتیب برای زندگی مد نظر قرار دهید:
- استانبول
- آنکارا
- ازمیر
- بورسا
- آنتالیا
- بودروم
- آلانیا
- ترابزون
سریع و بیدردسر به ترکیه مهاجرت کنید!
پس از خواندن این مقاله، احتمالاً شما هم به این نتیجه رسیدهاید که ترکیه در صدر لیست بهترین کشور برای مهاجرت ایرانیان قرار دارد. اخذ ویزا و اقامت ترکیه چندان دشوار نیست و مسیرهای مختلفی برای رسیدن به آن وجود دارد.
هزینه مهاجرت به ترکیه و زندگی در این کشور در مقایسه با کشورهای اروپایی کمتر است و در عین حال، کیفیت بالای زندگی را در این کشور تجربه خواهید کرد. اگر برایتان مهم است که یک مهاجرت سریع و بدون دردسر را تجربه کنید، مهاجرت به ترکیه احتمالاً بهترین انتخاب برای شماست.
بهترین وکلای مهاجرت به ترکیه
برای مهاجرت به ترکیه از کجا شروع کنیم؟
مسیر مهاجرت به ترکیه چندان هموار و ساده نیست و میتواند چالشهای قانونی هم به دنبال داشته باشد. اگر در ابتدای این مسیر هستید و شناخت زیادی از آن ندارید، توصیه میکنیم ابتدا از یک مشاور یا وکیل مهاجرتی کمک بگیرید. وکیل مهاجرتی به شما کمک میکند ارزیابی بهتری از شرایط خود داشته باشید و بهترین روش مهاجرت به ترکیه را انتخاب کنید. به ویژه اگر قصد دارید از طریق سرمایهگذاری به ترکیه مهاجرت کنید، اطلاعات قانونی و تجربۀ وکیل مهاجرتی برایتان بسیار کاربردی و راهگشا است.
سوالات متداول
مهاجرت تحصیلی به ترکیه به دلیل امکان دریافت فاند و بورسیه، ارزانترین روش برای ایرانیان محسوب میشود.
شهروندان ایرانی میتوانند بدون ویزا و فقط با داشتن پاسپورت معتبر، 3 ماه (90 روز) در ترکیه اقامت داشته باشند.
استانبول، آنکارا، ازمیر، بورسا و آنتالیا از بهترین شهرهای ترکیه برای مهاجرت و زندگی هستند.
لزوماً خیر، اما استفاده از خدمات وکیل مهاجرتی باعث میشود روند مهاجرت شما سریعتر و بهتر پیش برود. همچنین ریسک ریجکت شدن و رد درخواست ویزا را به حداقل میرساند.
سرمایهگذاری در ترکیه به خصوص از طریق خرید ملک، آسانترین روش مهاجرت به ترکیه برای ایرانیان است.