راهنمای اخذ ویزای تحصیلی کانادا
اگر تصمیم دارید با روشی منطقی، انعطافپذیر و آیندهدار وارد کانادا شوید، مسیر تحصیل انتخابی هوشمندانه است. مهاجرت تحصیلی به کانادا نهتنها شانس بالایی برای دریافت ویزا دارد، بلکه امکانات زیادی مثل مجوز کار همزمان با تحصیل، امکان دریافت اقامت دائم و صدور ویزای همراه را فراهم میکند. فارغالتحصیلان دانشگاههای کانادایی در مقایسه با سایر مهاجران، از امتیازات بیشتری برای ورود به بازار کار و ماندگاری برخوردارند. علاوهبر این، برخی متقاضیان موفق به دریافت بورسیه تحصیلی نیز میشوند که بار مالی را تا حد زیادی کاهش میدهد.

در بخش قبلی این مقاله، نگاهی سریع و خلاصه به رایج ترین روش های اقدام برای ویزای کانادا انداختیم و حالا در این بخش می خواهیم کمی تخصصی تر به بررسی محبوب ترین راه، یعنی ویزای تحصیلی بپردازیم. قبل از شروع بررسی دقیق تر این مسیر، شاید دوست داشته باشید با برخی از مزایای منحصر به فرد آن آشنا شوید. هر کدام از این مزایا میتواند دلیل اصلی انتخاب این مسیر برای شما یا دیگر مهاجران باشد.

مزایای منحصر به فرد ویزای تحصیلی کانادا
۱. شانس بالای قبولی ویزا
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، یکی از اصلی ترین مزیت های مهاجرت تحصیلی به کانادا، شانس بالاتر قبولی ویزا نسبت به بقیه ی مسیرها، مخصوصاً مهاجرت کاری یا مهاجرت به کانادا از طریق ویزای توریستی است. دولت کانادا سالانه بودجه ی قابل توجهی را از طریق جذب دانشجو تأمین کرده و جذب دانشجو هر ساله یکی از منابع درآمدی مهم کانادا به شمار میرود. این موضوع شاید به تنهایی باعث قبولی ویزای شما نشود، اما شانس شما را هنگام بررسی پرونده توسط آفیسر (افسر اداره ی مهاجرت که وظیفه ی بررسی پرونده ی شما را دارد) بالاتر میبرد.
۲. برنامهی جذاب اخذ اقامت دائم
یکی دیگر از دلایلی که متقاضیان مهاجرت به کانادا اقدام برای ویزای دانشجویی را انتخاب میکنند، برنامه ی آسان تر اخذ اقامت دائم کانادا نسبت به بقیه ی مسیر ها است. همه ی مهاجرانی که با ویزا های موقت از جمله ویزای توریستی، تحصیلی، کاری و… وارد خاک کانادا میشوند، باید پس از طی کردن مدت زمان مورد نیاز هر ایالت و استان، وارد پروسه ی اخذ اقامت دائم شوند. مهاجرانی که تحصیل کرده ی دانشگاه های کانادایی هستند، از امتیاز ویژه تری نسبت به بقیه برخوردار هستند که مسیر اخذ اقامت دائم آنها را آسان تر میکند.
۳.ویزای همراه همزمان
یکی دیگر از مزایای جذاب ویزای توریستی، امکان صدور «ویزای همراه» همزمان با ویزای متقاضی است. متقاضیانی که قصد مهاجرت با زوج یا خانواده ی خود را داشته و دوست دارند که از ابتدا در کنار همسر یا خانواده ی خود مهاجرت کنند میتوانند همزمان برای ویزای همراه اقدام کنند. در این حالت، در صورتی که ویزای تحصیلی متقاضی صادر شود ، ویزای همراه او نیز به طور همزمان صادر میشود. از دیگر جذابیت های ویزای همراه، میتوان به جواز کار این ویزا نیز اشاره کرد. به عبارتی تمامی ویزاهای همراه تحصیلی ، اجازه ی کار تمام وقت در کشور کانادا را خواهند داشت.
۴.اجازه ی کار همزمان با تحصیل
از دیگر جذابیت های مهم ویزای تحصیلی میتوانیم به اجازه ی کار همزمان با تحصیل اشاره کنیم. دولت کانادا در گذشته برای آسان کردن شرایط زندگی و تأمین هزینه ها، اجازه ی کار نیمه وقت (۲۰ ساعت در هفته) را به دانشجویان خود میدهد. اگر شما از آن دسته متقاضیانی هستید که به کار کردن و تحصیل همزمان در کشور کانادا فکر میکنید، بهتر است بدانید که بیش از یکسال است که دولت کانادا ، مجوز کار نیمه وقت خود برای ویزای دانشجویی را به کار تمام وقت ارتقاء داده است. این میتواند خبر بسیار خوبی برای متقاضیانی باشد که به فکر مهاجرت یکنفره به کانادا هستند، چرا که با داشتن اجازه ی ۴۰ ساعت کار در طول هفته، خیالتان از پوشش دادن بخش قابل توجهی از هزینه ها راحت میشود. همچنین متقاضیانی که قصد مهاجرت با همسر یا خانواده ی خود را دارند نیز میتوانند از اجازه ی کار تمام وقت ویزای همراه استفاده کرده و دو نفر همزمان برای تأمین هزینه های زندگی و کمک هزینه ی تحصیل مشغول به کار شوند.
۵.آینده ی بهتر شغلی
با تحصیل در دانشگاه های کانادا، امکان ایجاد فرصت های شغلی تخصصی با درآمد بهتر و شرایط مناسب تر برای شما فراهم میشود. البته که باید در نظر داشته باشید، فارغالتحصیل شدن از دانشگاه به منزله ی تضمین پیدا کردن شغل نیست، اما میتواند بسیاری از موانع را برای پیداکردن کار تخصصی هموار کند.
۶.امکان دریافت بورسیه ی تحصیلی
اگر شما هم مثل بسیاری از مهاجران تحصیلی برایتان سوال شده که آیا میتوان از دانشگاه های کانادا بورسیه گرفت یا خیر، باید بگوییم : بله! این امکان وجود دارد که با دریافت بورسیه ی تحصیلی، شرایط را برای تحصیل در کانادا راحت تر کنید. البته که دریافت کمک هزینه ی تحصیلی به چند دسته تقسیم شده و یک وکیل مجرب میتواند شانس شما را در دریافت کمک هزینه چند برابر کند. برای دریافت بورسیه تحصیلی کانادا در هر مقطع باید شرایط خاصی را دارا باشید که در زیر به طور کلی به شرایط هر مقطع اشارهای میکنیم:

مقطع دیپلم :
دریافت بورسیه تحصیلی در مقطع کالج به صورت کمک هزینه بوده و رقمی حدود ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار دارد. برای دریافت این کمک هزینه باید شرایط زیر را داشته باشید:
- معدل بسیار بالا در دو سال آخر دبیرستان
- کسب نمره آیلتس حداقل ۶.۵ یا معادل آن
- داشتن سابقه در فعالیت های فوق برنامه
مقطع لیسانس:
قبل از خواندن شرایط بهتر است بدانید اخذ بورسیه تحصیلی برای مدرک کارشناسی بسیار محدود و مشکل بوده و فقط به موارد خاص تعلق میگیرد. پس بهتر است در صورتی که برنامه ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی را در کانادا دارید، روی اخذ این بورسیه حساب ویژه باز نکنید.
- معدل حداقل بالای ۱۸ برای دو سال آخر دبیرستان
- نمره آیلتس حداقل ۶.۵ یا معادل آن
- دارا بودن مقام برتر در مسابقات علمی یا ورزشی در صورت وجود
مقطع فوق لیسانس:
اخذ بورسیه تحصیلی برای مقطع کارشناسی ارشد به سختی مقطع کارشناسی نبوده و امری ممکن است، اما باید در نظر داشته باشید دانشگاههای کورس محور برنامهای برای بورسیه تحصیلی نداشته و اکثر بورسیه مقطع فوق لیسانس متعلق به دانشگاههای ریسرچ محور است.
- داشتن معدل حداقل ۱۷ (برای این مقطع در صورتی که مقالات معتبر یا سابقه تحقیقاتی در زمینه های علمی یا کار مرتبط با رشته داشته باشید، حتی با معدل زیر ۱۷ امکان دریافت بورسیه تحصیلی خواهید داشت)
- نمره آیلتس حداقل ۶.۵ یا معادل آن
- داشتن مقالات علمی چاپ شده در ژورنالهای معتبر
- داشتن اختراع یا کتاب چاپ شده در صورت وجود
مقطع دکتری:
خبر خوبی که برای متقاضیان ویزای دانشجویی در مقطع دکترا داریم این است که اغلب پذیرشهای دکترا فاند تحصیلی (کمک هزینه یا همان بورسیه) را نیز به همراه خواهند داشت. مبلغ این فاند به عوامل مختلفی مانند بودجه دانشگاه، بودجه در دسترس استاد راهنما و تواناییهای دانشجو بستگی دارد. اما در هر صورت باید حداقل شرایط زیر را داشته باشید:
- داشتن معدل حداقل ۱۷ یا بالاتر (در این مقطع هم مانند مقطع کارشناسی ارشد در صورت قوی بودن رزومه، با معدلهای پایینتر هم میتوان برای دریافت فاند اقدام کرد)
- نمره آیلتس حداقل ۶.۵ یا ۷ یا معادل آن
- نمره جی آر ای (GRE) بالای ۳۰۰
- داشتن مقالات علمی در ژورنالهای معتبر
- داشتن اختراع یا کتاب چاپ شده در صورت وجود
بهتر است بدانید دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاههای کانادا به دو صورت اتوماتیک و غیر اتوماتیک انجام میشود. به عبارتی برخی دانشگاهها نیازی برای ارسال اپلیکیشن و درخواست جداگانه برای بورسیه تحصیلی نداشته و مدارک شما به طور اتوماتیک برای دریافت بورسیه تحصیلی نیز ارزیابی میشود و جواب به صورت خودکار به شما داده میشود. اما در برخی از دانشگاهها (مانند دانشگاه تورنتو) شما باید اپلیکیشن مجزا برای دریافت فاند تحصیلی ارسال کرده و مدارک مورد نیاز آن را فراهم کنید. وکلای ما کنار شما هستند تا اطمینان حاصل کنند در صورتی که شما شایستگی دریافت کمک هزینه تحصیلی و بورسیه را داشته باشید، امکان آن را برای شما فراهم کنند.
حالا که نگاه دقیق تری به شرایط ویژه و امتیازات تحصیل در کانادا انداختیم، بهتر است شرایط لازم برای این نوع ویزا را در هر مقطع بررسی کنیم.
شرایط اخذ ویزای تحصیلی کانادا چیست؟
۱.گرفتن پذیرش از دانشگاه
اگر بخواهیم به طور کلی شرایط اخذ پذیرش تحصیلی در هر مقطع را ذکر کنیم باید بگوییم داشتن معدل معقول و نمره آیلتس مطلوبِ هر مقطع از لازمههای اخذ ویزای تحصیلی و بین تمامی مقاطع مشترک است. اما برای بررسی دقیقتر شرایط اخذ ویزای تحصیلی، بهتر است آن را به مقاطع مختلف دستهبندی کنیم:
مقطع دیپلم:
شما با داشتن مدرک دیپلم میتوانید برای دریافت ویزای تحصیلی از طریق کالجهای کانادا اقدام کنید. کالجها همان موسساتی هستند که قبل از دانشگاه بوده و تمرکز بیشتری بر روی مباحث عملی دارند.
طول زمان تحصیل : ۱ تا ۲ سال
حداقل معدل دیپلم : ۱۲ و بالاتر
حداقل نمره ی زبان : آیلتس ۶ یا معادل آن (امکان پذیرش مشروط وجود دارد)
مقطع لیسانس:
برای گرفتن پذیرش در مقطع لیسانس باید از طریق دانشگاهها اقدام کنید. البته بعضی کالجها نظیر کالج انتاریو یا کالج آلبرتا کورسهای لیسانس را هم ارائه میدهند.
طول زمان تحصیل: ۳ تا ۵ سال
حداقل معدل دیپلم : ۱۳
حداقل نمره ی زبان : آیلتس ۶.۵ یا معادل آن (امکان پذیرش مشروط وجود دارد)
مقطع فوق لیسانس:
دورههای کارشناسی ارشد معمولاً برای تحقیقات یا تکمیل دوره کارشناسی هستند و بهتر است پذیرش شما هم راستای رشته تحصیلی شما در مقطع کارشناسی باشد. این دورهها هم به صورت ریسرچ محور و هم به صورت کورس محور در دانشگاه های کانادا برگزار میشود.
طول زمان تحصیل: ۱ تا ۲ سال
حداقل معدل لیسانس : ۱۳
حداقل نمره زبان : آیلتس ۶.۵ (امکان پذیرش مشروط در برخی رشته ها وجود دارد)
مقطع دکتری:
گرفتن پذیرش در مقطع دکترا باید پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد باشد. تمامی مقاطع دکترا پژوهش محور بوده و باید استاد راهنما برای آن تعیین شود.
طول زمان تحصیل : ۳ تا ۵ سال
حداقل معدل فوق لیسانس: ۱۵
حداقل نمره زبان : آیلتس ۶.۵ یا ۷ و یا معادل آنها
ممکن است برایتان سوال شده باشد که منظور از پذیرش مشروط یا کاندیشنال چیست؟
در صورتی که نمره زبان شما از حداقل نمره درخواستی دانشگاه برای آن مقطع پایینتر باشد، در برخی از دانشگاهها به شما این امکان داده میشود که پذیرش خود را قبل از ارائه ی نمره آیلتس بگیرید.در این صورت شما متعهد میشوید که قبل از شروع آن دوره نمره زبان خود را تا حد نیاز ارتقا دهید.

۲.ارائه ی تمکن مالی به سفارت
یکی از مهمترین مدارکی که شما باید به سفارت کانادا ارائه بدهید تمکن مالی است. قبل از بررسی شرایط، بهتر است بدانیم که مقصود دولت کانادا از ارائه تمکن مالی به طور واضح چیست. ارائه تمکن مالی مناسب بدین معنی است که شما میتوانید هزینه سال اول شهریه دانشگاه به اضافه یک سال زندگی در کانادا را جلوتر پرداخت کنید. این رقم برای هر شهر و برای هر دانشگاه متفاوت است.
به طور مثال اگر شهریه دانشگاه شما سالی ۱۵ هزار دلار باشد و هزینه زندگی در آن شهر ماهانه ۲ هزار دلار برای هر نفر تخمین زده شده باشد شما باید مبلغی در حدود ۳۹ هزار دلار که مجموع هزینه دانشگاه و یک سال زندگی است را به سفارت نشان دهید. البته که جزئیات مهمی نظیر منطقی بودن میزان درآمد و تمکن نشان داده شده یا منبع پولی که شما یا اسپانسرتان در حسابتان دارید بسیار تاثیرگذار هستند.
برای مثال اگر فیش حقوقی که شما به سفارت ارائه دادید مبلغ ۱۵ میلیون تومان ماهانه را نشان میدهد احتمال دارد که آفیسر به موجودی ۲ میلیاردی حساب شما شک کرده و در صورتی که مدارک کافی دال بر اینکه منبع این پول کجا بوده ارائه ندهید، ویزای شما را صادر نکند. البته که نیازی نیست شما از تمام این جزئیات مطلع باشید، وکلای مجرب میتوانند از کامل بودن میزان تمکن مالی شما و مدارک لازم برای آن اطمینان حاصل کنند.
۳. نشان دادن وابستگی کافی به کشور مبدا
تای (همان tie به معنی گره) یعنی وابستگی شما به کشور خودتان. بدیهیست که هرچه این وابستگی عمیقتر باشد احتمال قبولی ویزای شما بالاتر است. حقیقت این است که اکثر متقاضیانی که برای مقاطع تحصیلی اقدام به دریافت ویزا میکنند قصد ادامه زندگی در کانادا را نیز دارند، اما این موضوع نباید در پرونده شما مشهود باشد؛ چرا که اگر افسر بررسی کننده پرونده شما احساس کند شما وابستگی کافی در کشور مبدا تان نداشته و قصد ادامه زندگی در کانادا پس از اتمام تحصیل را دارید، ویزای شما ریجکت میشود. داشتن سند ملکی با ارزش بالاتر از ۲۰ هزار دلار کانادا ، وابستگی به اعضای خانواده یا ارائه مدارک مبنی بر شرایط سخت جسمانی یکی از اعضای خانواده ، ارائه مدارک شرکتی که به نام شما ثبت شده یا حضور شما در هیئت مدیره یک شرکت فعال، همه میتواند جزو مدارکی باشد که تای شما را قویتر میکند. به عبارتی شما باید آفیسر را قانع کنید که پس از اتمام دوره تحصیلتان به کشور خودتان باز میگردید، اما نیازی نیست نگران آن باشید. چرا که در صورت صدور ویزا و ورود به خاک کانادا، میتوانید هر برنامهای را که از قبل داشتهاید پیاده کنید.
۴.تکمیل مدارک و فرم ها
برای ورود به پروسه صدور ویزای تحصیلی باید مدارک و فرمهایی که سفارت از شما درخواست میکند تهیه کنید و آن را برای سفارت ارسال کنید. جزئیات این مدارک را میتوانید در سایت سفارت کانادا جستجو کنید. لازم به ذکر است که داشتن عدم سوء پیشینه جزو مدارک الزامی بوده و همچنین شما باید از نظر جسمی سالم باشید. در نهایت شما باید یک وقت انگشت نگاری (biometrics) از یکی از سفارتهای کانادا بگیرید و به صورت حضوری انگشت نگاری شوید. از آنجایی که متاسفانه سفارت کانادا در کشورمان وجود ندارد، شما باید آمادگی سفر به یکی از کشورهای همسایه به منظور انگشت نگاری در سفارت کانادا را داشته باشید.